Mari menabung...

Saturday, 24 September 2011

Mmmmm...........cerita hari ni....

Hari coti2 malaysia, hanya dok kat rumah jeee....
Sebabnya semalam dah p memboros gaji yang baru masuk serta mememnuhi undangan Jamuan Hari Raya.
Siang nya p jamuan Raya Pemuda, Puteri & Wanita kat Dewan Padang Sera. Oleh kerana sambutan yang cukup memuaskan ataupun bajet yang ciput ataupun saja buat-buat ciput . Maka tak sempat la nengok makananya.
 Alo2 len kali wat la manyak2 baru la lebih meriah ataupun saja nak buat ciput2 agar nampak sambutan yang cukup meriahla gamaknya). Muahahahahaha.....
Sebabnya pi jam 3.30 petang makanan cuci dan licin pada hal mula majlis 2.30 petang.....
(sungguh kompius...) jadi balik la we oll... naseb bek dah makan kat rumah dengan enak nya...

Malamnya pi lagi acara Jamuan Raya.... makanan sungguh mavelesss, meletup dan layanan pun tip-top... Suka bangattttt.. Tahniah, tahniah...

So tengah hari ni kita mamam buah-buah je...

Mmmmm... yummyy.....
Makan buah-buah di cicah dengan kuah rojak sungguh sodap....
Tak payah masak tengah hari ni.... ngeh ngeh ngeh.... sebabnya..
Sebabnya pagi tadi dah membedal nasi lemak dengan sambal tumis udang serat telur rebus....
So for lunch tak yah makan yang berat-berat... sebab badan dah terlebih muatan.....(Harus kuwus...)

Petang ni lak.. dia punya menu...
Apam.. yang dah beberapa kali dibuat.... sungguh menjadi dan sungguh lembut gitu..
So layan je gambar Apam tersebut.....
Setelah diadum......hanya menunggu ia 'naik' (soryy gambar kureng memuaskan)

Tu dia hasilnya......... sila pisan sila pisann... akakakakaka
Okey kalu melelh ayo lio nengok gambar, apa kata anda cuba membuatnya..
Dia punya Resepi
Apom Sendiri Bikin.
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
2 1/2 cawan air
1 cawan gula putih
1 sudu yis serbuk
Nyior yang dikukur.....
Mesin pengisar
Periuk mengukus
Dapur yang ada gas.. baru leh masak

Cara yang selalu dibuat dan insyallah menjadi..
Masukkan nasi, air, yis dan gula ke dalam mesin pengisar. Kisar hingga sebati dan nasi hancur.
Masuk kan dalam bekas lain, campurkan dengan tepung beras dan tepung gandum. Kacau sampai tangan agak-agak nak lenguh.
Biarkan 3 hingga 5 jam barulah dikukus lebih kurang 30 minit. (kalu boleh jangan ditutup hanya tudung dengan tujung saji sebab nak bagi udara sentiasa berlegar-legar..........
Masa mengukus janganla kerap sangat dok buka dan tengok. nanti air wap dok jatuh atas dia, tak jadi la pulak... Kalu nak tengok juga buka setiap 15 minit....

Jadi selamat mencuba ye tuan2 dan puan sekalian...
Tuan rumah nak pi mamam Apam.. tapi sayang nyior pula tak dak... mana mau pi cari haaaa????

2 comments:

  1. nak kena peram berjam2 tu yg buat den malas nak bikin.. kakakak..nti bawak kat skula je lar.. kakakak

    ReplyDelete
  2. kekekeke... kalu ada lobeh leh la bawak....

    ReplyDelete